pondelok 28. januára 2013

Teta – môj vzor

Moja teta, dnes už nežijúca sestra mojej mamy, je asi tou pravou príčinou, prečo i ja som si obľúbila ručné práce. Pamätám si na ňu, keď som k nej ešte ako dieťa chodievala na návštevu. Nikdy som ju nenašla sedieť len tak. Či už mala v rukách ihlu, ihlice alebo háčik, vždy vytvorila krásne veci, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani profesionál.
Za maturitné vysvedčenie som od nej dostala vyšívaný obrus. Veru musela nad ním presedieť hodín a hodín. Vtedy som to ešte ani nevedela oceniť, uvedomila som si to oveľa neskôr, keď som sa sama pokúšala o nejaký ten výtvor. Na stole už tento obrus položený nebýva. Je to pamiatka, ktorú občas vyberiem zo skrine, rozprestriem, zaspomínam…







Veľmi ma lákalo už vtedy vyskúšať si vytvoriť niečo také krásne. Ale zmohla som sa iba na toto malé prestieranie.



Teta pre mňa vyšila ešte jeden, väčší, s podobným vzorom, ako darček ku štátniciam. Ten mi už ale podarovať nestihla, nedožila sa. Jej deti ale vedeli, pre koho je obrus určený a v deň promócií mi podarovali i túto krásnu pamiatku.




Z väčšieho som odfotila iba týchto zopár detailov, priznám sa, nechcela som ho zbytočne žehliť. Ak by ale niekto mal záujem, rada ho nafotím podrobnejšie. Možno sa nájde vyšívačka, ktorá ho vyšije a vyrobí pre niekoho rovnako krásnu pamiatku ako moja teta pre mňa.




7 komentárov:

  1. Tak toto je skutočný poklad! I keď v modernej domácnosti nie moc využiteľny, ale iste sa nájdu príležitosti, kedy sa s ním dá potešiť a pochváliť.
    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, Daniela. Máte pravdu, tento obrus veru na stole prestretý nebýva, je to však pamiatka na jednu úžasnú osobu, ktorá mi je vzorom, nielen čo sa týka vyšívania.
      Už nejaký čas sledujem Váš blog a našla som tam tiež mnohé zaujímavé inšpirácie. A ako záujemkyne o literatúru mi nedá neopýtať sa — je nejaký príbuzenský vzťah medzi Vašimi predkami a Martinom Kukučínom?
      Vierka S.

      Odstrániť
    2. Dobry den Danielka,som rada,ze ste ten skvost uverejnila a ludom takto sprijemnila den:-)Mala by som zaujem,ak si nechate na mna cas a zblizka mi ho obrus prefotite-poslete..Potom sa vam s hotovym pochvalim:-))))))Velmi pekne dakujem a tesim sa,Alenka.N

      Odstrániť
    3. Dobrý deň, Alenka, obrus nie je Danielin, ale môj, Daniela iba poslala komentár… To je v poriadku, ja vám obrus rada odfotím podrobne. Vydržte, kým bude trochu krajšie počasie, aby bolo dostatočne svetlo, lebo dnes je zatiahnuté a fotky by nevyzerali dobre. Ale nezabudnem na vás, nebojte sa. Poprosím o mailovú adresu, kam Vám fotky poslať. Majte sa zatiaľ krásne, ďakujem za komentár! Vierka.

      Odstrániť
  2. Boa noite, será que você pode me enviar o gráfico desta toalha? Desde já agradeço.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gostaria de bordar esta toalha, já pesquisei muito e não consegui encontrar este gráfico, será que você poderia me enviar? Desde já agradeço!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výšivka je nádherná uložila som si ju a pokúsim sa ju vyšiť. Ďakujem za vzor

    Katarína Nové Zámky

    OdpovedaťOdstrániť