štvrtok, 12. septembra 2013

Jablčný ocot — deň prvý

V tomto období sú naše záhrady zasypané popadanými jablkami a riešime, čo s nimi. Štrúdle, jablkové koláče, kompóty, nepečené torty, zapečené jablká s mrveničkou (posýpkou) sú takmer na dennom poriadku. Ale jabĺk je na zemi stále neúrekom. Dnes mi prišiel na um jablčný ocot. Už som ho pred pár rokmi skúšala a celkom sa vydaril. Urobím teda i teraz. Niežeby som mala chuť na nejakú jablčnooctovú diétu, to nie, ale občas pár kvapiek do šalátu príde vhod.


 Na začiatku teda dnes bolo plné vedro jabĺk. — Na konci: dva štvorlitrové poháre s nakrájanými jablkami zbavenými stopiek, červivých a otlačených častí, ďalej filtrovaná voda s polievkovou lyžicou cukru v jednom pohári a obyčajná voda bez cukru v druhom. Bude experiment. Uvidíme, čo z toho o pár dní vylezie. Priebežne odfotím. Zatiaľ ešte jedna poznámka: skúsila som jablká podobne ako pri kvasení uhoriek zatlačiť na vrchu drievkami, aby sa nevynárali nad hladinu.


 



 





 Ostáva len dúfať, že experiment bude úspešný a ocot použiteľný :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára