piatok 19. decembra 2014

Purpura, vianočný obrus…



… skrátka – zvianočnieva sa.

Veľakrát mi napadlo, keď Karel Gott spieval vo vianočnej piesni „… purpura na plotně voní…“, čo to vlastne je tá purpura. Až nedávno som náhodou na tomto blogu natrafila nielen na vysvetlenie, ale i návod na prípravu purpury. Samozrejme, že som to chcela hneď skúsiť, takže tu je moja, o niečo chudobnejšia, ale i tak voňavá a krásna verzia purpury – namiesto na sporáku je na radiátore, ale na chalupe bude o týždeň i so sporákom :-)









Dohodla som sa s Ježiškom, že mi prinesie nový šijací stroj. ja som si ako darček prikúpila príslušenstvo na zhotovenie patchworku. Neodolala som jednej krásnej vianočnej látke a ja, ktorá mám plnú policu vyšívaných vianočných obrusov, som si ušila obrus. Zatiaľ žiadny patchwork, len jeden panel vianočnej látky, ktorý sedí na náš konferenčný stolík ako uliaty. Ušila som ho ešte na starom šijacom stroji, na rozlúčku so strojom :-) Zdedia ho po mne dievčatá, nech sa i ony naučia aspoň základy šitia.


 


Na adventnom svietniku ostáva už len posledná sviečka a tak pomaly vyťahujeme ďalšie vianočné ozdoby. Vločky a guľky sme zatiaľ zavesili na deliacu stenu medzi dvoma časťami obývačky, dnes nádherne svieti slniečko a tak sa krásne trblietajú. Mimochodom, vonku to dnes nevyzerá na predvianočnú, hádam ani predveľkonočnú atmosféru, teplomer v tieni ukazuje rovných 15 stupňov.




 
 





Väčšina ľudí má dnes doma vianočné kaktusy, hviezdy, hyacinty. Vianočnú hviezdu mám tiež a úplne nádhernú, je na jednom obrázku vyššie. Hyacinty z vlastných zásob mi už klíčia na chalupe, vianočný kaktus už takmer odkvitol, aj som ho zabudla fotiť. Ja sa momentálne teším z orchideí. Tú miniatúrnu už máme asi tretí rok, každú chvíľu kvitne a radosť mám i z hrnčeka, v ktorom je umiestnená, ten mi vyrobila Evička na keramickom krúžku. Väčšiu orchideu som dostala nedávno k narodeninám, bola samý púčik, už je samý kvet :-)

 
 


Už som mala takmer dopísaný príspevok, keď sa ohlásil kuriér a priniesol mi pozornosť k predplatnému Apetitu – velikánsku a ohromne rozvoniavajúcu sviečku Yankee candle s vôňou ihličia. Keďže už roky používame na Vianoce umelý stromček, sviečka prišla viac ako vhod. Tá sa ale tu, na blogu, hádam objaví až v niektorom z ďalších príspevkov.

Zatiaľ prajem všetkým krásny deň!
Vierka

2 komentáre:

  1. A zas som o niečo múdrejšia :-)
    Dnes zas ja napíšem: Aha! Moja mištička!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daniela, keď si tak pozerávam fotky v tvojich príspevkoch, máme toho oveľa viac rovnakého v našich domácnostiach :-)

      Odstrániť