streda 4. marca 2015

Jarné plány



S nadchádzajúcou jarou to u mňa s ručnými prácami pôjde zrejme dolu vodou. O to aktívnejšia sa chystám byť v záhrade a kuchyni. Vlastne už som začala. Skleník je vyčistený, okopaný a zasiala som doň zatiaľ reďkovky, rukolu a šaláty. Z minulého roku v ňom prezimovalo oregano, tymián, pažitka, jedna rastlina s ružičkami kelu a veľa-veľa kučeravého petržlenu. Pažitku aj bolo zbytočné dávať do skleníka, tá, čo je vonku, sa mi zdá byť krajšia – ale zakiaľ tam ničomu neprekáža, nechám i tú v skleníku nech si rastie. Záhradníčili sme i v dome — vysiali sme a vlastne už aj skonzumovali jednu misku žeruchy. Pri jej siatí ma napadlo, že som nikdy neskúsila vypestovať klíčky obilnín či strukovín, nemám s tým dosiaľ žiadne skúsenosti. A tak som sa hneď vrhla zisťovať na nete informácie čo a ako. Natrafila som na Babičkinu záhradu, kde predávajú krásne keramické misky na klíčenie. Tak som si ich hneď objednala spolu s niekoľkými balíčkami semien. Nezostalo len pri tom, zlákala ma ešte ružová himalájska soľ, ryžový olej, datľový sirup, voňavý bielo-zelený čaj atď., však to poznáte, keď my ženy nakupujeme, málokedy ostane iba pri jednom… :-)
Zatiaľ sa pochválim miskami (nie, nerobím reklamu, normálne som si ich kúpila), zakrátko hádam i s klíčkami a časom možno i ďalšími produktmi z tohto nákupu.


  




 




Dnes vám chcem ešte ukázať náš rýchly jarný obed a pár záberov zo záhradky.
Obed: zvyšok včerajšej ryže, červená fazuľa, mozzarella, rajčina, papriky, čínska kapusta, trochu byliniek a korenia a štipka himalájskej soli. 


A zo záhradky: rozkvitnutý pečeňovník, čemerica a čo už netrpezlivo ťahám očami zo zeme — žihľava. Aby som po žihľavu nemusela chodiť ďaleko, mám doma jeden trs pri plote za slnečným kolektorom, ktorý prihrieva vodu do bazéna. Urobiť si tak skvelý čistiaci čaj môžem po celú jar každý deň bez veľkej námahy, dostatok žihľavy mám stále poruke.







Užívajte si slniečko a blížiacu sa jar — ale nehromžite ani keď zaprší — buďme radi, že tú vodičku máme! :-)

Krásny deň!
Vierka

2 komentáre:

  1. Vierka, misky vyzerajú výborne, potom ukáž sadenie a rast. Ja nie som záhradkár, ale rada pozerám :-)
    Kvietky máš pekné a u nás sneh :-(
    Ale hádam aj my sa dožijeme!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela, s tými kvietkami to zatiaľ nie je žiadna sláva. Dúfam, že bude cez víkend pekne a záhradku trochu zveľadím, ešte tých fotiek z nej uvidíš v nadchádzajúcich príspevkov spústu. :-)
      Na experimentovanie s klíčením i s konzumáciou klíčkov som sama zvedavá a veľmi sa na to teším - určite tiež dám vedieť, ako sa mi to bude dariť.
      Prajem krásny deň a krásne počasie už i k vám hore, na Oravu :-)

      Odstrániť