streda 6. mája 2015

Banánový experiment





Kúpila som minulé leto v Lidli banán. Teda, banány kupujem často, ale tentokrát som kúpila rastlinku. Pretože v kvetináčiku vyrastala ešte jedna, menšia, rozsadila som ich. A takéto ich mám po necelom roku. Zaberajú však pomerne dosť miesta. Tak ma napadlo, že skúsim pestovať banán i vonku. Vyniesla som teda kvetináče na dvor, banány osprchovala a poďho presádzať. Keďže pri väčšom banáne boli zasa vyrastené mladé rastlinky, oddelila som ich pre susedu a pre kamarátku. Najväčší putoval do záhrady, snažila som sa mu nájsť miesto, kde je trochu závetrie, kde je síce dosť slnka, ale občas i trochu tieňa a kde je i trošku vlhko, lebo spotrebu vody má teda poriadnu. Stredný putoval do väčšieho kvetináča a nazad ku mne do pracovne. A už len ostáva vyčkať času a sledovať, ktorému z nich sa bude ako dariť. – Ak moje experimentovanie prežijú bez ujmy, ešte ich niekedy ukážem :-)











Po presadení (môj stredný, menší pre kamarátku a najmenší je už podarovaný susede):







– a najväčší skončil na záhone, snáď sa mu bude dariť.




Nech sa darí i vám, prajem krásny deň!
Vierka






8 komentárov:

  1. Pred asi 15 rokmi mi dala sestra obrovský banánovník, lebo jej už v dome zavadzal. Mala som ho celé leto von, ale v kvetináči. Myslím, že si ho dobre umiestnila, len ho dobre polievaj. Som zvedavá, ako sa mu bude v pôde dariť.
    Ten môj sme na zimu nemali kde dať, lebo za leto ešte podrástol, dali sme ho do komory k oknu, ale teplote okolo 0°C počas tuhých mrazov von, mu neprospel a zahynul.
    Držím prsty a informuj!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela, tiež sme už kedysi banánovník pestovali, ale iba vnútri, bol obrovský a musel z domu. Preto som sa teraz rozhodla skúsiť ho pestovať vonku a nechať prezimovať vnútri len zopár odnoží. Uvidím, či to pôjde podľa mojich predstáv. Príjemný víkend! v.

      Odstrániť
  2. Ať se banánům venku daří , jsou krásní . Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šárka, ďakujem, snáď ten „experiment“ dobre dopadne. Maj sa krásne! v.

      Odstrániť
  3. Vierka, ja som tiež mala kedysi banánovník, ale potom chytil puklice a potom aj vyhynul. Tak nech ti dlho vydrží a nech prinesie aj úrodu. :) Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, mne puklice zakaždým zlikvidovali oleandre, tak tie som už vzdala. Neviem, neviem, úrody sa asi nedočkáme, ale keby banán aspoň stihol zakvitnúť, bola by to bomba :-) Ahoj, v.

      Odstrániť
  4. Vierka, tie bledavky ma úplne dostali...páčilo by sa mi mať ich v skalke :), orgován biely máme tiež ale nejako sa mu tento rok nechce kvitnúť...banánovník som pestovala asi pred dvadsiatimi rokmi ale len prežíval, tvoj je krásny, nech sa ti podarí aj banány dopestovať...ahoj Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evi, v úrodu banánov veľmi nedúfam, len som zvedavá, ako sa mu bude v našich podmienkach páčiť vonku. A tie bledavky - ak mi dáš svoju adresu, rada ti z ich cibuliek po odkvitnutí pošlem :-) Vierka.

    OdpovedaťOdstrániť