nedeľa 24. mája 2015

Chvála rebarbory


 


Dážď jej prospieva. Rastie a rastie ostošesť. A tak pojedáme rôzne rebarborové maškrty. Koláč s posýpkou a bublaninu tu určite popisovať nemusím. Pochutili sme si ale na ďalších dvoch mňamkách – rebarborové želé a rebarborový crumble.



 






Želé: uvaríme rebarborový kompót s cukrom a citrónovou šťavou, dolejeme vodou do litra a vmiešame želatínu podľa návodu. Do pohárov nakrájame na kolieska banány, zalejeme kompótom so želatínou. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Výborné, osviežujúce.
Crumble: najradšej máme jablkový, ale predsa nebudem kupovať jablká, keď mi na dvore rastie rebarbora. Do pekáčika vytretého maslom nakladieme rebarboru nakrájanú na kúsky, posypeme kryštálovým cukrom, pokvapkáme citrónovou šťavou a navrch dáme hrubú vrstvu posýpky. Môžeme ju vylepšiť strúhanými piškótami, prípadne škoricou. Dáme zapiecť do rúry a po miernom vychladnutí na tanieroch ozdobíme šľahačkou. O čo menej esteticky to vyzerá, o to je to chutnejšie :-)



 
 
 



 

 



Dobrú chuť prajem – a ak máte nejaké zaujímavé recepty s rebarborou, sem s nimi. Teším sa na ne,
majte krásny týždeň!
Vierka


6 komentárov:

  1. I LOVE rhubarb!!! Just planted a whole raised bed of it.....but it won't be ready to pick until next year. I usually make a strawberry/rhubarb compote or pie or jam with it. YUMMMY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hello, Steph, I love rhubarb with sreawberry too, but I do not even red strawberries, I have to wait for them another week.
      Greetings, Vierka.

      Odstrániť
  2. Mňam, mňam, pripájam sa k chvále!!!
    Ja robím iba koláč s posýpkou.
    Tvoje nové recepty vyzerajú lákavo!
    Kedysi mala svokra rebarboru, ale nám aj tá vyhynula :-(((
    Ale dávam si záväzok, že túto jeseň zasadíme, myslím, že to stačí odkopať z koreňa a rozsadiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela, áno, stačí odkopať z koreňa, ale nie som si istá, či nie skôr na jar, keď začína vyháňať zo zeme. Veď vyskúšaj – a nech sa ti darí, pestovať i vypekať z nej :-) Vierka.

      Odstrániť
  3. Vierka, ja mám rebarboru asi 2 roky. Ale tie stonky sú zatiaľ také tenké a nie sú dočervena, ale zelené. Ale spravila som chybu, že som nechala kvety a tie rástli asi na úkor listov. Budúci rok si na ňu posvietim. :):) Ahoj. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Dani, ja tie kvety v domácej záhrade odrezávam, ale na chalupe si ich na rebarbore nechávam, lebo sa mi páči ten obrovský trs i s kvetom – ono jej to zasa až tak veľmi neškodí, má i kvet i obrovské listy, záleží skôr na pôde, doma máme piesočnatú, stonky sú slabšie, na chalupe je ťažšia, hlinitejšia pôda, tam je i kvet, i stonky hrubé.
      Maj sa krásne, ja idem omrknúť tvoju záhradu :-) Vierka.

      Odstrániť