pondelok 15. júna 2015

Víkendová úroda na chalupe




Hneď, ako som v piatok vystúpila z auta, utekala som do záhrady. Mala som strach, aké to tam bude všetko po týždni horúčav zvädnuté. A čuduj sa svete – všetko bolo v poriadku. Asi pomohla i burina, ktorú som nestihla pred týždňom vytrhať, tak poskytla rastlinkám trochu tieňa. Dôkaz toho, že s odburiňovaním hriadok to netreba preháňať :-)))
Kým zašlo slnko som nechcela polievať, tak som najskôr zabehla po misu na jahody, ktorých dozrela na malej ploche celkom slušná úroda. Keď som dooberala, mala som pocit, že koľko je na mise, toľko mám i v žalúdku, tak som sa ich rovno zo záhona schuti najedla :-) Z ostatných sme si ešte pomaškrtili večer, niečo išlo do mrazničky na horšie časy, časť som ocukrovala, roztlačila vidličkou a vyrobila do nanukových formičiek jahodovú dreň. Tá mala veľký úspech, zistili sme, že je ešte chutnejšia, než keby sa jahody mixovali.



















V sobotu pokračoval zber hráškovej úrody. Zatiaľ jedna misa, ostatné zasa o týždeň. To ma čaká i oberanie a zaváranie čerešní. Z nich sa mi fotky nevydarili, tak len zopár pre ilustráciu, koľko ich tam čaká – len aby ma škorce nepredbehli :-)

























Bylinková špirála mi robí obrovskú radosť, preto ju tu i často spomínam. Sú na nej i dva korene jahôd a urodili sa na nich krásne veľké plody, rozmýšľam preto, že špirálu ešte dolu o jeden rad rozšírim a na jeseň vysadím jahodami – budeme tak z nich mať rovno pod kuchynským oknom :-)




Pažitka so záplavou kvetov špirálu krásne oživuje














Repík onedlho rozkvitne.




Konečne mám levanduľu peknej modrej farby




Naša záhrada je za domom zčasti na dosť strmom svahu, mám odtiaľ preto pekný výhľad:











Táto šopka sa bude onedlho rozoberať, musím je preto tiež zdokumentovať :-)








Výhľad na obrovskú lipu u tretích susedov. Bzučalo to v nej ako v úli.



Sľúbila som, že dnes uverejním dokončené háčkované prestieranie, ale nedalo mi nepochváliť sa úrodou zo záhradky a zopár ďalšími víkendovými fotkami. Najbližšie teda bude opäť príspevok o háčkovaní.
U nás práve začalo pršať – prvýkrát po vyše dvoch týždňoch. Som šťastná ako blcha, už bol najvyšší čas.
Krásny deň a veľa radosti a spokojnosti!
Vierka







10 komentárov:

  1. Vierka, máš nádhernú záhradu! Okolie pôsobí upokojujúco, máš tam pohodu, po zbere sedieť a pozerať do dediny - super.
    A vidím tie plechové misky :-) Bielu mám aj ja, aj v modrom :-)
    U nás dnes poobede tiež začalo konečne pršať, konečne sa dá dobre dýchať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela, lenže, vieš, keď tam prídeme iba na víkend, čaká nás v záhrade i po dome obvykle toľko práce, že na veľké vysedávanie ani veľmi niet času. Tie misky som fotila zámerne, keď sme sa o nich bavili pri jednom z tvojich článkov :-)
      Dažďu som sa veľmi potešila, ale trval asi tak desať minút, no čo už, ale aspoň sa trochu ochladilo.
      Príjemný večer, V.

      Odstrániť
  2. Ahoj Viery. No úrodu máš teda bohatú. A toho hrachu koľko!!! A v akej krásnej miske!! :):) Šopka je pekná, bude jej škoda. Formičky máš také, ako ja. :) U nás sa zamračilo, ale nepadla ani kvapka. Škoda. Maj sa krásne. D. :):)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, teším sa veru z každej úrody, som rada, keď zostane i na zimu do mrazničky, vždy je to lepšie než z obchodu. Šopka je pekná, ale bojím sa, aby pri silnejšom vetre neskončila na dvore u susedov, tak z nej ešte vypraceme posledné haraburdy a budeme rozoberať.
      Krásny večer! V.

      Odstrániť
  3. Vierko, krásná podívaná. Hlavně se nestačím divit, kolik vám toho už zraje. U nás hrášek teprve kvete, třešně ještě nejsou a jahody teprve začínají dozrávat :-) A s tou bylinkovou spirálou - doufám, že se mi ještě letos podaří vytvořit něco podobného, moc se mi líbí. Měj se krásně A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička, bývam asi o niečo južnejšie, tak to máme skôr. Ale inak hrach zvyknem siať i na trikrát, aby nám dozrieval postupne, tak mám ešte v záhrade tiež i taký, čo zatiaľ iba kvitne. Z tej špirály mám i ja veľkú radosť, ani som nedúfala, keď som ju budovala, že to takto vyjde.
      Anička, myslím na teba i tvoju dcérku a držím palce. Všetko dobre dopadne, uvidíš! Vierka.

      Odstrániť
  4. Ja som úplne unesená...nádherná úroda jahôd...u nás bieda tohto roku zase...hrášok už tiež začína dozrievať ale ani z ďaleka nie tak ako u teba, obsypané ovocné stromy, Vierka, vidím, že sa veru nenudíš, kým človek spotrebuje všetko to čo mu záhrada prinesie to dá zabrať ale stojí to za to...bylinkovú záhradku máš tiež peknú, aj u mňa to v nej všetko kvitne...len repík neviem dopestovať :) Pekný dník. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Evi, vďaka za pochvalné slová. Donedávna som ani netušila, že repík môžem pestovať i v záhrade, ale skúsila som a vyšlo to. Viem, ako liečivka je lepšia skôr divorastúca rastlina než takto pestovaná, ale keď sa zbiera repík na lúke, to už býva dosť vysoká tráva a v nej plno kliešťov, to ma od zberu na lúke odrádza. Navyše už človek vonku ani nemá istotu, čo je a čo nie je ošetrené kadejakými pesticídmi.
      Maj sa krásne! V.

      Odstrániť
  5. Pááni, to je bohatá úroda .... nám hrášek teprve kvete:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, z úrody mám radosť, ale zároveň kopu práce so spracovaním, hlavne tých čerešní. Hrášok som zasiala ešte jeden, s fialovými strukmi, tak som zvedavá, čo z neho bude :-)

      Odstrániť