sobota 12. septembra 2015

Rekapitulácia IV — Uherský Ostroh, hračky a rozprávky




Že existuje Uherský Ostroh, to som vedela, že tam majú zámok, tiež. Ale že si odtiaľ prinesieme toľko zážitkov, to som nemohla ani tušiť. Ešteže sú dni v lete také dlhé a dá sa toho stihnúť ozaj dosť :-)
Ale pekne po poriadku.
Zámok v tomto mestečku by sa dal nazvať multifunkčným. Sídli v ňom mestský úrad, knižnica, ďalšie inštitúcie, bývajú tu výstavy, ale hlavné a zaujímavé pre turistov je veža a zámocké podzemie.

Ešte odbočím — čo sa mi páči na Morave najviac, takmer v každom meste i mestečku je informačné stredisko, kde získate kopu prospektov a informácií o tom, kde sa dá priamo v meste či okolí ísť, čo navštíviť, kde sa najesť, či ubytovať, aké akcie sa konajú a podobne. Toto u nás veru na mnohých miestach, kde by sa zišlo, nenájdem.

Ale nazad do Ostrohu. Práve v informačnom stredisku sme sa dozvedeli, že sa práve koná výstava kostýmov zo známych českých filmových rozprávok Zpátky do pohádky. To sme si nemohli nechať ujsť.



 















 
 

























 
Po oživení si spomienok na staršie i novšie české rozprávky nás čakalo vyšľapať 180 schodov za ďalším prekvapením. Prichádza po nás „dvorná dáma“ alebo slečna a vystupujeme do zámockej veže.












   
 


– a vo veži: Výstava hračiek. Zapožičala ich rodina z Ostrohu, ktorej zberateľstvo hračiek je koníčkom a vidno, že sa mu venujú ozaj usilovne. Zistili sme, že i my, starší členovia rodiny už čo-to pamätáme, keď sme medzi exponátmi objavovali i hračky svojho detstva :-)






























A už sme na vrchu, pri hodinách a kocháme sa výhľadom, spoznávame na okolí miesta, ktoré sme už niekedy navštívili.














V pozadí vysielač na Javorine








Hodiny ukazujú takmer pol štvrtej a nás čaká 180 schodov nadol a ďalšie do zámockého podzemia. Aby vás neboleli z toho nohy, podzemie vám ukážem v budúcom príspevku. A verte, máte sa na čo tešiť :-)


V pozadí hrad Buchlov, o tom už tu začiatkom leta bola reč :-)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára