streda, 27. mája 2015

Opäť rebarbora a i niečo naviac




Vo včerajšom usmoklenom počasí bolo treba urobiť si niečím radosť. Pre deti to znamená ukuchtiť nejakú mňamku. Jahody v tomto počasí zatiaľ nečervenajú a tie obchodné zásadne nekupujem, ale rebarbora, tá si v daždi spokojne rastie. Včera sa ušlo i susedke a ostalo i nám. A čo upiecť s najmenšou námahou a najväčším efektom? No predsa niečo z lístkového cesta, to je jasné. Bola to ozaj bleskovka. Len rozváľať na obdĺžnik, rozkrájať na 3 krát 4 štvorce a vložiť ich do mufinovej formy. (Keby som vykrojila kolieska, bolo by to samozrejme estetickejšie, ale tie „rožky“ z toho chutia najlepšie.) A pretože každému chutí niečo iné, zopár sme naplnili iba ocukrovanou rebarborou, zopár žĺtkovým krémom a ostatné aj-aj. Pre návštevu by sme sa s tým hádam i pohrali, pre nás to úplne stačilo takéto neučesané. Kvalita fotiek zodpovedá tomu daždivému počasiu vonku (a aj rýchlosti, akou som to musela fotiť, aby mi z tácky košíčky nezmizli skôr, než vytiahnem foťák).








Prednedávnom som robila i slanú variantu. I tie mám nafotené, len som ich na blogu dosiaľ nespomenula. Tak teda: cesto rovnaké, náplň tentokrát tvorili šampiňóny a bryndza vymiešaná so žĺtkom a smotanou, korenie a navrch rukola a reďkovky. Ani neviem, ktoré mi chutili viac, oboje je mňamka. Teda vlastne bola.






 

Uvidím, či ešte do tretice príde nejaká rebarborová inšpirácia. Premýšľam nad zmrzlinou, k tej by sa mi však hodilo trochu slniečka. Snáď sa v najbližších dňoch dočkáme.

Spomeniem a ukážem vám ešte ker kolkwitzie, ktorý nám práve kvitne. Je obsypaný kvietkami a odroda má príznačný názov: Pink cloud – ružový obláčik. 












Mávajte sa krásne, ďakujem za návštevu!
Vierka









nedeľa, 24. mája 2015

Chvála rebarbory


 


Dážď jej prospieva. Rastie a rastie ostošesť. A tak pojedáme rôzne rebarborové maškrty. Koláč s posýpkou a bublaninu tu určite popisovať nemusím. Pochutili sme si ale na ďalších dvoch mňamkách – rebarborové želé a rebarborový crumble.



 






Želé: uvaríme rebarborový kompót s cukrom a citrónovou šťavou, dolejeme vodou do litra a vmiešame želatínu podľa návodu. Do pohárov nakrájame na kolieska banány, zalejeme kompótom so želatínou. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Výborné, osviežujúce.
Crumble: najradšej máme jablkový, ale predsa nebudem kupovať jablká, keď mi na dvore rastie rebarbora. Do pekáčika vytretého maslom nakladieme rebarboru nakrájanú na kúsky, posypeme kryštálovým cukrom, pokvapkáme citrónovou šťavou a navrch dáme hrubú vrstvu posýpky. Môžeme ju vylepšiť strúhanými piškótami, prípadne škoricou. Dáme zapiecť do rúry a po miernom vychladnutí na tanieroch ozdobíme šľahačkou. O čo menej esteticky to vyzerá, o to je to chutnejšie :-)



 
 
 



 

 



Dobrú chuť prajem – a ak máte nejaké zaujímavé recepty s rebarborou, sem s nimi. Teším sa na ne,
majte krásny týždeň!
Vierka


pondelok, 18. mája 2015

Kvietok na dnes: orlíček




Nesadili sme ich, nesiali sme ich. V jednu jar sa objavil jeden, takýto fialový. Možno vietor dofúkal semienko, možno priniesol vtáčik. Keď odkvitol a uschol, zobrala som semienka a vysiala. O rok už bola orlíčkov plná záhrada a nielen fialových. Sú i ružové, i dvojfarebné, jednoduché i plnokveté. Navyše menia farbu i postupne ako rozkvitajú. Potecha pre oči i pre srdiečko :-)



 


 










Natrhala som si z nich do vázy a trošku som ich pri fotení pováľala po betóne :-)

 










 
 














 





 … a ešte na trávniku:








Podľa fotiek to môže vyzerať, že máme záhradu samý prach. Fotila som ich koncom minulého týždňa, bolo po daždi a takýmto drobným žltučkým práškom sme mali zanesenú celú záhradu. Nie, nebol to peľ z repky, ani piesok zo Sahary, ako sa podaktorí domnievali, to len dážď pozmýval peľ z ihličnanov. Myslím si, že orlíčkom to ale na kráse neubralo :-)
Majte krásny týždeň, tešte sa z každej rozkvitnutej kvetinky alebo z toho, čo robí radosť vašim srdciam!
Vierka.