streda, 24. júna 2015

Štyri hádanky


… alebo s foťákom po záhrade. Resp. po záhradkách, doma i na chalupe.


 


V nedeľu na chalupe sme mali toľko práce, že sa k foteniu dostala iba Evička. Aj tá odfotila iba opravu susedovie steny a prvý košík čerešní. Potom už pomáhala so zaváraním.




 

Ja som si dnes vyšla na olovrant do záhrady – posledné jahôdky, prvé maliny a naše čerešne, napoleomky, ktoré sa už tu na blogu vyskytli (v podobe konárov tak obsypaných kvetmi, až pripomínali orgován).

















Nazrela som aj do skleníka. Tam sa ešte niet na čom napásť, prvý šalát už je pojedený, ďalší ešte len rastie, kalerábikom ešte pár centimetrov chýba, prvé rajčiny budú snáď o týždeň, keď sa bude slniečko snažiť.
Mám tu i jednu „experimentálnu“ rastlinu. Keď nám raz v klíčiacej miske ostali nepojedené naklíčené fazuľky azuki, zahrnuli sme ich v skleníku do zeme. Rastú, kvitnú na žlto, už sa začínajú objavovať i prvé struky.


Fazuľka azuki


Divoká rajčina zo samovýsevu

A teraz tie hádanky. Budete poznať nasledujúce rastlinky?

Hádanka prvá, myslím že najjednoduchšia. Vyzerá skoro ako hrach, ale nie je hrach. Čo je to?








Hádanka druhá. Jemnučký výrazne voňajúci kríček, pomaly sa zo záhrad vytráca, poznali by ho skôr naše staré mamy. Viete aspoň ľudový názov?






Hádanka tretia. Prezradím, že o tejto rastlinke sa už na mojom blogu písalo. Pestujem ju v kvetináči a tento rok som skúsila i v záhradke vo voľnej pôde (burinu som pred vami skryla pod list divozelu :-))






Štvrtá, posledná „súťažná“ rastlina. Budem rada, ak ju spoznáte a ešte radšej, ako mi poradíte nejako know-how, ako sa o ňu starať :-)







Túto poznáte určite. O týždeň sa už bude opekať na grile :-)




Asi sa čudujete, čo tu teraz robia jablká. Je to skorá jabloň Discovery,  je menšia ako ja a obsypaná plodmi, koncom júla budú zrelé, ak sa teda pod tou ťarchou nepoláme.





Na jablká ale ešte radšej nechcem myslieť, lebo mi to evokuje jeseň, no a po tom teda ešte vôbec netúžim. Zatiaľ si chceme užívať leto a teplo. Slniečko sa po krátkej pauze zasa vracia, tak hybaj von, na čerstvý vzduch :-)
Majte sa krásne!
Vierka.









piatok, 19. júna 2015

Konkurujem Ikei :-)





Koľko ľudí na ňu nadáva – a pritom, koľkí tam stále chodia. Ja, samozrejme, tiež (nenadávam, ale chodím). Nepotrpím si na všetky novinky, ktoré sa tam objavia, nemusím mať každý rok vázy iného tvaru, hrnčeky inej farby… Sú tam ale veci, ktoré mám v obľube a i štýl predaja mi vyhovuje. Medzi stálice, ktoré si odtiaľ nosievam, patria aj „ikejské zázvorníky“.
Raz sme tam boli s Aničkou, ešte bola malá, na Mikuláša. V rámci osláv sa tam konalo i vykrajovanie zázvorníčkov deťmi a pritom mamičkám rozdávali recept. Doma sme ho založili, že niekedy skúsime a zázvorníky kupovali naďalej. Je to už dobrých desať rokov, čo recept ležal v krabici medzi ostatnými. Až tento rok, na jar, ma napadlo, že vyskúšam. Však keď zvládam piecť chlieb, rožky a kadečo iné, prečo nie :-) Aj som vtedy sľúbila, že sa na blogu pochválim. Ale veru nebolo čím. Vyzerať síce vyzerali slušne, ale tvrdé boli ako kameň. Čakala som i nejaký čas, že zmäknú, ako medovníky, ale akosi sa im nechcelo. Včera som si na ne spomenula opäť a zamiesila cesto. Minule som bola netrpezlivá a piekla asi po dvoch hodinách. Teraz som nechala cesto pekne v chladničke oddychovať celý deň. A vyplatilo sa! Zázvorníčky sú jedna báseň – a miznú... tuším zarobíme ešte jednu dávku :-)












Poznámky k receptu:
Nemala som včelí med, ale v pohode ho nahradil môj púpavový.
Cesto som zamiesila v robote: najskôr zmäknuté maslo a cukor, potom med a prísady, potom som naliala vodu, nasypala časť múky a prášok do pečiva a robot miesil, ja som prisypávala múku, až bolo cesto zhruba ako na medovníky, vyklopila som ho na dosku, urobila dva bochníky a dala do mikroténovej fólie na deň do chladničky. Konzistencia cesta na druhý deň bola ako pri medovníkovom ceste.
Rozvaľkávala som asi na 2-3 mm, tenšie sú chrumkavejšie, ak vykrojíte hrubšie, budú mäkšie.
Na plech som nedávala papier ani alobal, ani ničím nevymazávala, vôbec sa nelepili.


Recept čakal v krabici desať rokov na svoju príležitosť :-)


Doma nám to teraz rozvoniava ako na Vianoce, ale aspoň sme receptu vychytali muchy a pred Vianocami nám pečenie pôjde od ruky.
Majte sa krásne, príjemný víkend vám prajem a lúčim sa fotografiami mojej orchidey – keby som ju denne nevidela na vlastné oči, tak neuverím – kvitne od novembra, pribudne jej sem-tam ďalší kvietok, ale ešte ani jeden neodpadol. Ale dosť už rečí a behom zasa do záhrady :-)
Vierka.




streda, 17. júna 2015

Prestieranie je kompletné




Sľúbila som v piatok, že ukážem aj kompletné prestieranie, keď dokončím ešte jedno väčšie koliesko. Dokončila som ho a aj odfotila ešte v ten deň, ale k príspevku na blog sa dostávam až dnes.














Pridávam opäť i nákres, hoci ako ste si asi už všimli, trošku som ho pozmenila, aby ladil k podkafíčkam. Predloha je zo stránky PATRONES - CROCHET - GANCHILLO - GRAFICOS.


Odkaz na vzor


A na záver zopár ľalioviek odfotených dnes. Tento rok majú spústu kvetov, síce dosť rýchlo odkvitajú, ale pribúdajú stále ďalšie. V nedeľu na chalupe, ako sme s Aničkou na hojdačke popíjali kávu, zo zvedavosti sme na jednom trse počítali púčiky. Bolo ich tam neuveriteľných vyše tristo!
Vôbec sa mi zdá, že je teraz bohatá úroda všetkého – najbližšie ma čaká cez víkend oberanie a spracovanie čerešní. Snáď ostane nejaká chvíľka i na akú-takú fotodokumentáciu :-)












Krásny deň a nech sa vám darí!
Vierka.





pondelok, 15. júna 2015

Víkendová úroda na chalupe




Hneď, ako som v piatok vystúpila z auta, utekala som do záhrady. Mala som strach, aké to tam bude všetko po týždni horúčav zvädnuté. A čuduj sa svete – všetko bolo v poriadku. Asi pomohla i burina, ktorú som nestihla pred týždňom vytrhať, tak poskytla rastlinkám trochu tieňa. Dôkaz toho, že s odburiňovaním hriadok to netreba preháňať :-)))
Kým zašlo slnko som nechcela polievať, tak som najskôr zabehla po misu na jahody, ktorých dozrela na malej ploche celkom slušná úroda. Keď som dooberala, mala som pocit, že koľko je na mise, toľko mám i v žalúdku, tak som sa ich rovno zo záhona schuti najedla :-) Z ostatných sme si ešte pomaškrtili večer, niečo išlo do mrazničky na horšie časy, časť som ocukrovala, roztlačila vidličkou a vyrobila do nanukových formičiek jahodovú dreň. Tá mala veľký úspech, zistili sme, že je ešte chutnejšia, než keby sa jahody mixovali.



















V sobotu pokračoval zber hráškovej úrody. Zatiaľ jedna misa, ostatné zasa o týždeň. To ma čaká i oberanie a zaváranie čerešní. Z nich sa mi fotky nevydarili, tak len zopár pre ilustráciu, koľko ich tam čaká – len aby ma škorce nepredbehli :-)

























Bylinková špirála mi robí obrovskú radosť, preto ju tu i často spomínam. Sú na nej i dva korene jahôd a urodili sa na nich krásne veľké plody, rozmýšľam preto, že špirálu ešte dolu o jeden rad rozšírim a na jeseň vysadím jahodami – budeme tak z nich mať rovno pod kuchynským oknom :-)




Pažitka so záplavou kvetov špirálu krásne oživuje














Repík onedlho rozkvitne.




Konečne mám levanduľu peknej modrej farby




Naša záhrada je za domom zčasti na dosť strmom svahu, mám odtiaľ preto pekný výhľad:











Táto šopka sa bude onedlho rozoberať, musím je preto tiež zdokumentovať :-)








Výhľad na obrovskú lipu u tretích susedov. Bzučalo to v nej ako v úli.



Sľúbila som, že dnes uverejním dokončené háčkované prestieranie, ale nedalo mi nepochváliť sa úrodou zo záhradky a zopár ďalšími víkendovými fotkami. Najbližšie teda bude opäť príspevok o háčkovaní.
U nás práve začalo pršať – prvýkrát po vyše dvoch týždňoch. Som šťastná ako blcha, už bol najvyšší čas.
Krásny deň a veľa radosti a spokojnosti!
Vierka