utorok 16. februára 2016

YARN ALONG 2




Zdá sa, že YARN ALONG bude na niečo dobrý. Svetrík mám dokončený a dokonca aj gombičky sú prišité :-) A Dějiny lásky už majú zdigitalizovaný prvý diel, keď chcete, môžete si ho čítať na Zlatom fonde. Ak by ste mali záujem a rozhodli sa ako dobrovoľník pomôcť tomuto veľkolepému projektu, prihláste sa — prečítate si čo-to a zároveň urýchlite pridanie ďalších diel.


 




Pokračujem ďalším kostlivcom — už minulý rok som začala háčkovať na chalupe vankúš zo štvorcov. Potom štvorce dlhší čas ležali nedotknuté. Opäť som sa k nim vrátila a zháčkovala ich dokopy. Pustila som sa i do zadnej strany vankúša, zostáva ešte zopár riadkov a potom už len počkať do jari: až bude vonku pekne, nasypem perie a vankúš môže robiť parádu na starom kresle.
















Priadza nemá žiadne meno, je to 50/50 bavlna a polyamid. Boli to asi 1 a pol kilové náviny, háčkovala som so 6 nitkami. Priadze mám toľko, že by vyšla i celá deka, nielen vankúš, ale do toho sa púšťať nejdem, však po čase niečo vymyslím a zasa nejaké deko spotrebujem :-)

A akej knihe sa teraz venujem? Je to Spoločenský lexikon z roku 1942. Zámerne som napísala venujem a nie čítam. Čítať ho budem tiež, ale po tieto dni ho postupne fotím, lebo oskenovať ho nie je možné. Prvá časť už sa digitalizuje, ďalšie dve časti budú nasledovať. A ručím vám za to, že to bude veru i zaujímavé čítanie. Pre mňa určite, lebo mne je všetko staré blízke.







 




 Daniela mi na svojom blogu robí každý deň chúťky svojimi čajíkmi. Tiež mám rada biely, zelený i čierny čaj (posledný so sójovým mliekom), ale ešte radšej mám čaje bylinkové (aj keď to v skutočnosti čaje nie sú). Momentálne doma pokašliavame a tak je teraz v kurze lipa, divozel, nechtík a materina dúška. Nenapadlo by ma inak čaj fotiť, ale zaujala ma včera večer na ňom para, ktorá z hrnčeka vystupovala. Tak som čajík s parou zvečnila. To modré v ňom nepláva ufo, je to odraz mojej podsvietenej klávesnice, ktorú mám pripojenú k notebooku :-)
Čo sa čaju, ale i kávy týka, vypozorovala som, že chutnejšie sú z prefiltrovanej vody, čaj z nej tak veľmi netmavne a je krásne číry. A ďalšie pozitívum je to pre varnú kanvicu, ktorá bola samý vodný kameň, kým sme vodu začali filtrovať. (Nie je to z mojej strany žiadna reklama, len moje zistenie k tejto téme.)




Tak, para mizne, čajík ochladol tak akurát, ja sa s vami pre dnes lúčim a prajem príjemný večer, či už so šálkou kávy, čaju alebo čohokoľvek, ale hlavne v pohode!
Majte sa, teším sa nabudúce,
Vierka.











13 komentárov:

  1. Vankúš vyzerá fantasticky, krásna kombinácia. Svetrík je tiež krásny. Tiež mám niekoľko starých kníh a kalendárov z konca 19. storočia:-) Napr. Komenského "škôlku" Kukučínove poviedky a iné:-) Rada si z nich čítam, i keď ten Kukučín je napísaný zvláštnym štýlom, nám dnes cudzím. Trochu mi trvá, kým si na to zvyknem:-) Pekné dni. Ana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ana, ďakujem! Keby mi niekto pred rokmi povedal, že ma raz budú zaujímať staré knihy, asi mu neuverím. A teraz je to moja práca i jeden z mojich naj koníčkov. No, a to som bývalá matikárka :-)
      Ana, veľmi sa mi páčia tie tvoje pletené koše, to je niečo, čo neviem a už ani nemám čas, kedy by som sa tomu venovala. Bola by si ochotná urobiť zo dva také aj na objednávku? Vopred ďakujem za odpoveď a krásny deň ti prajem! Vierka

      Odstrániť
  2. Vierko, krásné tvoření. Obdivuji svetřík i rodící se polštářek ze čtverců. Těším se na finální výrobek. Krásný den A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička, dík za pochvalu, ale na teba rozhodne nemám. Obdivujem ten pestrý záber tvojho tvorenia a hlavne rýchlosť, akou ti to pribúda, denne niečo nové. Potešila si ma i tou stránkou o záhraníčení. A teším sa, až na maškarnom plese zvíťazíte, maska i autorka :-)

      Odstrániť
  3. Vierka, svetrík pekný a aj kombinácia farieb na tých štvorcoch sa mi páči...zaujala ma tá tvoja práca, nechcem byť netaktná ale zaujímalo by ma či je to aj nejko finančne ohodnotené, teraz som nezamestnaná tak preto sa tak pýtam...ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Evi, som rada, že ťa to zaujalo, ale musím ťa, žiaľ, sklamať. Tak, ako skoro na nič, ani na ZF nie sú peniaze, ľudia to robia len ako dobrovoľnícku aktivitu, z času na čas dostanú za odmenu knihu. A druhou odmenou je akurát dobrý pocit z toho, že prispeješ svojou troškou, aby tých vyše 1700 diel bolo možné zdarma na internete čítať.
      Príjemný večer ti prajem! V.

      Odstrániť
  4. Vierka, som rada, že sa ti zapáčilo naše čajíčkovanie :-)
    Aj ja si dám občas bylinkový a môj muž má obdobie, že len tie pije.
    Svetrík je krásny a vankúšik bude tiež!
    Takže som sa dozvedela, že matikárka digitalizuje knihy! Je to krásna a zaujímavá práca!
    A ešte ku komentáru Anky - po tieto večery mi manžel číta na pokračovanie Kukučínove poviedky vo vydaní z roku 1930. Je to nádherné čítanie o ľuďoch z našej dediny a ich vlastnosti vidíme aj v tých dnešných :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daniela, áno, čajíky mám rada - a popíjam ich často i namiesto maškrtenia, keď mám na niečo chuť, radšej si idem uvariť šálku čaju, než by som siahla po sladkostiach.
      Raz som natrafila v jednom antikvariáte na kompletné spisy M. Kukučína, vydanie z roku 1921, mám to prakticky celé prečítané. Mne sa najviac páčili tie zápisky z obdobia, keď študoval medicínu v Prahe, musel sa veru uskromňovať. Teraz mám okrem iného rozpracované od Rudolfa Pokorného Potulky po Slovensku, tam som sa dozvedela, že Pokorný bol i „u vás“ na návšteve a spomína, že aj Martinov otec bol autorom nejakých kníh, zrejme cirkevných, k tým som sa ale zatiaľ nikde nedostala.
      Maj sa krásne a nech krížiky pribúdajú :-)

      Odstrániť
  5. Vierko, moc se mi líbí jak svetřík, tak ten polštář. Tebou vytvořený melír je opravdu velmi efektní!
    Přeji příjemný podvečer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, aj keď oneskorene, ďakujem! Rada sa chodím k tebe inšpirovať, akurát čas na komentovanie neostáva. Maj sa krásne! Vierka.

      Odstrániť