štvrtok 28. apríla 2016

Krajka a kredenc. YARN ALONG 4




Všetko začalo tým, že som od známych dostala obrovskú kopu časopisov s návodmi na háčkovanie, vyšívanie a ďalšie ručné práce. Niekoľko dní som relaxovala po práci ich listovaním a snívaním o tom, čo všetko by sa mi zišlo —  času ale nie je nazvyš a tak som pochopila, že ak sa mám do niečoho pustiť, bude to iba drobnosť. Ostatné až na dôchodku :-)

Keď som natrafila na úzke krajky, bolo rozhodnuté — vyrobím si takú na chalupu do kredenca. I tak ho už treba trochu vynoviť. Kedysi sme v ňom mávali len obyčajnú krajku z obchodu, neskôr takú papierovú s tlačenými obrázkami a vlnkovým okrajom a nakoniec ani to nie. Takéto háčkované krajky sa mi veľmi páčia a nikdy som ich ešte nerobila, tak šup-šup do toho.





 








Išlo to rýchlo a aj som riskovala, lebo som si nepamätala šírku kredenca a do víkendu sa mi čakať nechcelo. Nerozumiem, ako sa mi to podarilo, ale čipka sedí na centimeter presne.
Aj teraz som nedočkavá a výsledok vám ukážem, hoci kredenc ešte čakajú ďalšie úpravy. Vnútro, predtým zelenkastej farby, som ponatierala na bielo, zvyšok, teda dvierka a zásuvky bude svetlej krémovej farby, to ma ale zatiaľ čaká, kým nebude iná, dôležitejšia práca.





  




Kým som sa na blogu odmlčala, venovala som sa i záhrade. Máme zasiate a posadené, našťastie nie zmrznuté. Počas dní, keď sa veľmi nedalo byť vonku, venovala som sa záhrade teoreticky :-) Vybielila som jeden antikvariát a za 30 eur mi pošta doručila vyše 10 kilogramov záhradkárskej literatúry. Ukážem ju neskôr. Dnes tu mám moju obľúbenú, ktorú som si dopriala pred pár rokmi za nekresťanské peniaze, ale neľutujem, stále sa k nej vraciam a hľadám inšpirácie pre moje záhrady. Má takmer 400 strán s prekrásnymi fotografiami, veľmi príjemným papierom a to, že bola kniha označená za záhradnícku knihu roka, myslím, hovorí za všetko.










A na záver mám jednu raritu. Pred pár rokmi sme na ulici pred domom vypílili starú jabloň. Obvykle ostránime i korene, ale tentokrát akosi nebol čas a pník ostal. Keď začali pri ňom vyrastať výhonky, napadlo ma, že vyskúšame, čo z toho vyrastie. A dočkali sme sa jabloňového kríka. Či sa dočkáme i nejakého jabĺčka, to je zatiaľ vo hviezdach. Každopádne — vykopanie pníka sa teda opäť odkladá na neurčito :-)



  




Majte sa krásne, popísala som toho dnes i za tri príspevky. Zasa niekedy ahoj! A aby som nezabudla, pozdravujem všetkých z YARN ALONG u Ginny :-)
Vierka.









9 komentárov:

  1. ta krajka je nááádhernááá!!a ta jablůňka,to jsem teda zvědavá,jestli budou i plody..Snad se to podaří.Přeju pěkný den!Zdena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka, ďakujem! Na jabloň som sama zvedavá, rástli na nej také tie letné skoré jablká, sklenky sa im tuším hovorí. Neviem ale, či bola očkovaná alebo pravokorenná, tak to bude veľké prekvapenie, ak teda nejaké jabĺčko narastie.
      Krásny deň! v.

      Odstrániť
  2. Věruško, krajky se ti moc povedly, v kredenci jim to skutečně moc sluší!
    Zahrada nás teď zaměstnává všechny, máš krásné inspirativní knihy! A ta jabloň - nádhera!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vierka, tak tá krajka je úplne super. V obchodoch je kopec všelijakých krajok, ale čo si sama urobíš, tak to sa počíta. :):)
    zvedavá som na tie antikvariátové knihy. :) zdravím D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Your crochet work is beautiful. I love seeing it on the shelves. So homey

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vierka, ale si sa vyšantila :)...dostať kopec časopisov s návodmi na ručné práce to je klenot...ja som tiež dostala od svokry asi 10 ročníkov Dorky a neviem sa v nich dolistovať všetko by som z toho chcela:) Tie tvoje krajky sú veľmi pekné, ja mám tiež uhačkované v kuchyni ale iné vzory...asi sme rovnako na tom aj čo sa týka záhrady, tiež som zberateľkou kníh zameraných na pestovanie a úpravu záhrady, vždy tam niečo zaujímavé objavím a samozrejme aj veľa dobrých rád...tak nech sa ti darí a tá zvláštna jabloňka nech aj zarodí, u nás veru tento rok nezarodí nič, mráz všetko zničil...maj sa dobre ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dievčatá moje, ďakujem za pochvalné slová. Teším sa z každej vašej návštevy na mojom blogu. Verím, že i keď teraz neprispievam veľa, zachováte mi priazeň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zdravím,
    tá čipka je proste nádherná, veľmi sa mi páči a krásne tam pasuje...
    Záhrada je fajn, mať si kde oddýchnuť a načerpať silu :-) a knihy veĺmi inšpiratívne.
    Prajem pekný zvyšok víkendu,
    Aďka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, ďakujem. Snažím sa, aby to na chalupe vyzeralo čo najviac ako za mojich detských čias a za čias mojich starých rodičov. A ako spomína vyššie Danka, všetko sa dá kúpiť v obchode, ale čo si človek urobí sám, k tomu má iný vzťah a ešte si pri tom aj oddýchne.
      Pekný nastávajúci týždeň ti prajem! v.

      Odstrániť