štvrtok 12. mája 2016

Víkend na Morave. Velehrad a Modrá





Dlho som nevedela, že okrem Belehradu existuje aj nejaký Velehrad, tuto kúsok od nás, na Morave. Tak keď už sme tam neďaleko, poďme pozrieť.
Jedná sa o pútnické miesto s bazilikou, niečo ako v Šaštíne, našťastie sa práve žiadna púť nekonala, to by tu asi boli davy ľudí. Ja si predsa len výlety vychutnám radšej v pokojnej tichej atmosfére.





Pohľad z terasy neďalekej reštaurácie.



































A odkiaľže sú tieto výhľady? Uvidíte o malú chvíľku.










Rozhľadňa nad Modrou. Na Slovensku je Modra, tu, na Morave Modrá :-)



Táto prekrásna strecha sa nachádza v areáli archeoskanzenu. Jeho návštevu sme si nechali nabudúce, navštívili sme iba expozíciu Živá voda, ale poviem vám, stálo to za to :-)




Vonku sa nachádza prírodné kúpalisko s veľmi kvalitnou vodou, rastliny tu slúžia ako koreňová čistička. Nachádzajú sa tu rastliny a živočíchy, aké sú v rieke Morave, priľahlých potokoch a okolí. Ďalej jazierko s podvodným tunelom, do ktorého vás o chvíľu vezmem nahliadnuť. Ale nezľaknite sa — majú tu i najväčšiu sladkovodnú rybu sveta, vyzu veľkú, tunajšia má vyše dvoch metrov.






Tak poďme — 3,5 metra pod hladinu :-)




























Akvárium, na múnus druhom poschodí.




Ešte zopár záberov z areálu Živej vody:



























Úplne na koniec ešte sľúbené fotky kníh o záhrade, čo som nedávno nakúpila v antikvariáte.
Včera ma potrápili zuby, jednu stoličku mi zubárka vytrhla, dá sa povedať, že bezbolestne, ale to, čo som si užila, keď prestala účinkovať injekcia, neprajem nikomu. Dnes je už dobre a ani mi nevadí usmoklené počasie vonku, však okrem práce v záhrade sa k tomu treba i patrične vzdelať :-)
Bolo by načase i niečo z ručných prác dokončiť, nech sa môžem i pochváliť na „yarn along“, ale to zasa snáď niekedy nabudúce.
Zdravím všetkých a ďakujem za návštevu!
Vierka.




















8 komentárov:

  1. Vierka, vidím, že v antikvariáte mali z teba radosť :-)
    Opäť si nám ukázala veľa pekného, ďakujem!
    Všimla som si, že aj v minulom príspevku a aj teraz si odfotila "domčeky" pre včielky samotárky, nevytvárajú rodiny. Včera si napísala, že to je pre hmyz. Je to pre včielky :-)))
    Strechy zo slamy - nevedela som, že aj neďaleko nás ich vidieť a ešte v takom výbornom stave.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela, tie domčeky sú teraz veľká móda, je toho plno na nete a predávajú sa, resp. vyrábajú pod názvom „hmyzí hotel“ — môžu slúžiť aj pre včielky ako spomínaš, ale dávajú si to do záhrad na prilákanie akéhokoľvek užitočného hmyzu. Ja také doma nemám, tak neviem, aký hmyz sa tam komu podarilo prilákať :-)
      Tie strechy teraz vyrábajú z tŕstia, tieto sú nové, ale videla som i veľa starých, keď sa udržiavajú, vydržia roky. Je to dobré, keď sa vraciame k starým osvedčeným veciam.
      Maj sa krásne! v.

      Odstrániť
  2. Věrko, na Velehradě jsem byla předloni poprvé a moc se mi tam líbilo - velmi zajímavé místo! Skanzen neznám, ale mají tam moc krásné cedulky k bylinkám :o)
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heli, aj mne sa tie ceduľky páčili. A vôbec, v tom skanzene je toho veľa na pozretie, ale už sme to tentokrát nestihli, no aspoň je dôvod ešte sa tam niekedy vrátiť :-)
      Príjemný večer! v.

      Odstrániť
  3. Vierka, ja som sa unavila kým som popozerala tie fotky, toľko si ich uverejnila...pekný výlet. Z tých kníh mám aj ja tri, tú o kaktusoch bola som veľkou pestovateľkou kaktusov ale postupne som s tým skončila, potom mám aj knihu o ružiach a aj tú záhrada v kvetináčoch... tiež mám veľmi rada knihy a je jedno či nové alebo staré, nenahradia internet, nedala by som ich za nič...Nech sa ti darí, ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Evi, „polepším sa“ a nebudem toľko unavovať. Ale beriem ten blog trochu a hlavne ako svoj zápisník, kde som bola a čo som videla a keď ma raz zradí počítač, nebudem musieť vyplakávať, že fotky sú nenávratne preč - lebo budú na webe :-)
      Príjemný víkend! v.

      Odstrániť
  4. Věrko, děkuji za krásnou fotoreportáž z výletu. Budeme se tam muset vypravit, ale je ve hvězdách kdy, protože těch krásných míst je strašně moc :o)
    Zdravím na Slovensko a přeji krásný víkend.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Peťka, aj keď neskoro, ale ďakujem ti za komentár. Tvoj blog som už dávnejšie prezrela skoro celý a i ja sa u teba inšpirujem výletmi. Je to oveľa lepšie byť informovaný od niekoho „domáceho“ než len z rôznych turistických sprievodcov. Tak veľa ďalších putovaní a zážitkov, maj sa krásne!

      Odstrániť