Koľko ľudí na ňu nadáva – a pritom, koľkí tam stále chodia. Ja, samozrejme, tiež (nenadávam, ale chodím). Nepotrpím si na všetky novinky, ktoré sa tam objavia, nemusím mať každý rok vázy iného tvaru, hrnčeky inej farby… Sú tam ale veci, ktoré mám v obľube a i štýl predaja mi vyhovuje. Medzi stálice, ktoré si odtiaľ nosievam, patria aj „ikejské zázvorníky“.
Raz sme tam boli s Aničkou, ešte bola malá, na Mikuláša. V rámci osláv sa tam konalo i vykrajovanie zázvorníčkov deťmi a pritom mamičkám rozdávali recept. Doma sme ho založili, že niekedy skúsime a zázvorníky kupovali naďalej. Je to už dobrých desať rokov, čo recept ležal v krabici medzi ostatnými. Až tento rok, na jar, ma napadlo, že vyskúšam. Však keď zvládam piecť chlieb, rožky a kadečo iné, prečo nie :-) Aj som vtedy sľúbila, že sa na blogu pochválim. Ale veru nebolo čím. Vyzerať síce vyzerali slušne, ale tvrdé boli ako kameň. Čakala som i nejaký čas, že zmäknú, ako medovníky, ale akosi sa im nechcelo. Včera som si na ne spomenula opäť a zamiesila cesto. Minule som bola netrpezlivá a piekla asi po dvoch hodinách. Teraz som nechala cesto pekne v chladničke oddychovať celý deň. A vyplatilo sa! Zázvorníčky sú jedna báseň – a miznú... tuším zarobíme ešte jednu dávku :-)
Poznámky k receptu:
Nemala som včelí med, ale v pohode ho nahradil môj púpavový.
Cesto som zamiesila v robote: najskôr zmäknuté maslo a cukor, potom med a prísady, potom som naliala vodu, nasypala časť múky a prášok do pečiva a robot miesil, ja som prisypávala múku, až bolo cesto zhruba ako na medovníky, vyklopila som ho na dosku, urobila dva bochníky a dala do mikroténovej fólie na deň do chladničky. Konzistencia cesta na druhý deň bola ako pri medovníkovom ceste.
Rozvaľkávala som asi na 2-3 mm, tenšie sú chrumkavejšie, ak vykrojíte hrubšie, budú mäkšie.
Na plech som nedávala papier ani alobal, ani ničím nevymazávala, vôbec sa nelepili.
Recept čakal v krabici desať rokov na svoju príležitosť :-) |
Doma nám to teraz rozvoniava ako na Vianoce, ale aspoň sme receptu vychytali muchy a pred Vianocami nám pečenie pôjde od ruky.
Majte sa krásne, príjemný víkend vám prajem a lúčim sa fotografiami mojej orchidey – keby som ju denne nevidela na vlastné oči, tak neuverím – kvitne od novembra, pribudne jej sem-tam ďalší kvietok, ale ešte ani jeden neodpadol. Ale dosť už rečí a behom zasa do záhrady :-)
Vierka.
Vierka, predstav si, že ja som v Ikea nebola :-((((
OdpovedaťOdstrániťA pritom sa mi ich nábytky, hlavne kuchynské, veľmi páčia.
Proste, to je život na vidieku, ďaleko od BA.
Zázvorníky sa dočkali, recept fajn odležal, ale ako je to dobre, keď všetko odkladáme :-)))
Vyzerajú výborne, môžeš ich poslať do súťaže :-)
Pá
Daniela, ja veľmi nerada nakupujem a chodím po obchodoch, čo sa dá, radšej objednám v e-shopoch. Keď už musím, mám zopár obchodov, na ktoré som zvyknutá, viem takmer presne, kde čo majú, takže prídem, kúpim, čo potrebujem a ponáhľam sa preč. A Ikea je jedným z takýchto obchodov, dokonca sa dá už doma pozrieť na ich stránke nielen či to práve majú, ale dokonca i koľko a v ktorom regáli to nájdem, to je super.
OdstrániťAhoj a krásny víkend! V.
Vierka, si ty šikovná pekárka. A orchideu máš nádhernú. D. :)
OdpovedaťOdstrániťEšte lepšia kuchárka a pekárka a záhradkárka a… ma chváli :-)))
OdstrániťAhoj, ahoj! :-)
They look yummy, I am so glad they turned out better for you, love your flower photos so beautiful.
OdpovedaťOdstrániťBlessings
Catherine
Dear Catherine, thank you for your visit and your interest. Greetings
OdstrániťVierka.
Vierka, tak ste si urobili voňavé letné Vianoce :) srdiečka sú veľmi pekné a určite aj výborné.
OdpovedaťOdstrániťEvi, tak zachutili, že som už musela zarobiť cesto na ďalšiu dávku :-)
OdstrániťKrásné sušenky a určitě dobré , Do Ikei chodím moc ráda . Nejlepší obchod s nábytkem a věcma na doma . Šárka
OdpovedaťOdstrániťŠárka, ešte ich nemám také dokonalé, ako tie, čo tam predávajú, ale časom… :-)))
OdstrániťMaj sa krásne! V.