utorok 10. mája 2016

Víkend na Morave. Čejkovice




Krásne slnečné počasie a skvelý plán. Čo viac si priať na príjemný výlet? Cieľom našej cesty boli tentokrát Čejkovice neďaleko Hodonína. Máme to na skok a tak cesta trvala krátko. O to viac času sme mali na kochanie sa príjemným vidiekom a spústou zaujímavostí. Bylinky a víno — to sú Čejkovice.




Zámok, ktorý slúži ako hotel.


Sklepy templářských rytířů navštívime niekedy nabudúce.




Že sme vo vinárskej oblasti, vidno na každom kroku.


 




Orechy budú :-)










Viac než víno nás ale tentokrát zaujímalo spracovanie a balenie bylín a korenín v Sonnentore. Milujem svoju prácu, ale pracovať tu by ma takisto tešilo. Príjemné prostredie, vôňa bylín a všetko premyslené do posledného detailu. Ešte i ten prach z čaju dokážu využiť — nie, nedajú vám ho vypiť s čajom, ale spracúvajú ho na peletky a vykurujú nimi, čím podstatne šetria náklady. A že dokážu zamestnať 90 ľudí z dediny a okolia, o tom ani nehovoriac.
















Bylinky majú „rodné čísla“ — a tak o každom balíčku čaju presne viete, kto bylinky doň vypestoval.

Nepíšem dnes preto, aby som robila firme reklamu, hoci si ju určite zaslúži. Je tu i ohromná predajňa s čajmi, koreninami, kávou a rôznymi doplnkami a majú aj e-shop. Koho to zaujíma, bez problémov si ho na internete vyhľadá. Nezvyknem sa vychvaľovať nákupmi, ale odtiaľto som neodišla s prázdnymi rukami a aj e-shop určite ešte využijem.

Náučné pre deti, ale i dospelých.












Módny hmyzí hotel.






 
Krásny výhľad zo strechy Sonnentora.




Včielky na streche.

… na zelenej streche.





































Dedina sa pýši aj tým, že tu strávil detstvo T. G. Masaryk a majú tu i jeho múzeum.












Takéto výletíky by som veru brala i častejšie. Snáď sa podarí raz za čas niekam vypadnúť a nemusí to byť ani ďaleko, krásnych miest máme my i Česi habadej.

Moje záhradkárske knihy som odfotiť zabudla, ale napravím to a ukážem vám ich spolu s druhou časťou moravského výletu. Môžete sa tešiť na Velehrad a do Modrej. Zatiaľ sa majte krásne a robte, čo vám prináša radosť!

Vierka.







6 komentárov:

  1. Vierka, spojenie víno a bylinky, tak to sa mi páči. To je ono: :)Čejkovice, tak tam som, pokiaľ sa pamätám, ešte nebola. Musíme tam niekedy pozrieť. Krásne fotky. A ani orechy im nepomrzli? U nás všetky na tabak. zdravím. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, u nás tiež našťastie orechy nepomrzli, ak sa niečo urodí, pošlem :-)
      Dokonca sme podarovali niekoľko semenáčikov teraz na jar i hore, do Štrby, a i tam prežili nedávne mrazy bez ujmy. Príroda je nevyspytateľná. Mne omrzli moruše a dve mladé sadenice stolového hrozna, hádam sa ešte spamätajú, ale úroda na nich už tento rok asi nebude.
      Tie Čejkovice ma ozaj nadchli, aj ďalšia časť výletu vo Velehrade a Modrej, mám o tom v ďalšom príspevku, ak máš chuť, nakukni. Maj sa krásne! v.

      Odstrániť
  2. Krásný výlet, užila jsem si s tebou, Věrko!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heli, ak máš čas a chuť, pozývam ťa na ďalší výletík :-)
      Krásny deň prajem! v.

      Odstrániť
  3. Áno, také výlety sú cennejšie, ako drahé dovolenky niekde na preplnenej pláži. Páčia sa mi tvoje zábery, mám tiež rada také zákutia, nenápadné a krásne. Teším sa na pokračovanie!
    Vierka, aj tebe veľa radosti z každého dňa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela, mňa tie pláže veru nelákajú, nevydržala by som tam polihovať ani polhodinu. Ja si oveľa viac užívam takéto výlety. Pochodila som dávnejšie viacero poznávacích zájazdov i po Európe, ale teraz mi úplne k spokojnosti stačí poznávať bližšie Čechy, Moravu a u nás doma, po Slovensku.
      Príjemný deň ti prajem! v.

      Odstrániť