štvrtok 15. januára 2015

Janome

Janome sa volá moja nová priateľka. Presnejšie Janome TXL 607. Nie je mimozemšťan s tým menom… :-) Je to môj vysnívaný vianočný darček.
Konečne je po prázdninách (to by mi deti dali) a ja mám trochu času a aj dostatok priestoru rozložiť ho a začať sa zoznamovať, zatiaľ len veľmi opatrne.


 

 







Dosiaľ som používala už niekoľko šijacích strojov. Prvý, na ktorom ma naučil šiť otec, bol ešte šliapací stroj Minerva. Kiežby dnes niekde vyrábali súčasné stroje v takej kvalite! Keď som zmaturovala, dostala som od našich elektrický stroj (a ešte k tomu kufríkový! :-)) Veritas. Všetky záclony, závesy, posteľná bielizeň a mnoho ďalších vecí v rodičovskom dome nesú jeho stopu. Postupne sa začali objavovať stroje, ktoré toho zvládli stále viac. A keďže som sa púšťala i do šitia oblečenia (predsa len nebol v tom čase v obchodoch taký výber ako dnes), začala som pokukovať po novom stroji a kúpila si stroj Toyota. Že dokázal ušiť gombíkovú dierku, to som považovala priam za zázrak! Šila by som hádam na ňom dodnes, ale ako to už býva, nič netrvá večne. Niektoré súčiastky doslúžili a náhradné diely už nie sú. Prešije ešte ako tak obyčajné plátno, ale hrubšie vrstvy ani úplety už nezvláda.
Janome som si zamilovala hneď, ako som naň natrafila na nete. Nemôžem si ani želať viac. Asi najväčšie vychytávky z môjho pohľadu sú:
- ušije gombíkovú dierku celkom sám, v jednom kroku, presne podľa veľkosti gombíka,
- automaticky navlieka do ihly, čo je pri mojom zraku obrovská výhoda,
- odstriháva niť,
- má obrovské množstvo rozličných stehov,
- má dotykový displej, kde si veľmi jednoducho zvolím druh stehu, dĺžku a šírku,
- má množstvo rozličných patiek, 7 je súčasťou balenia a ďalšie sa dajú podľa potreby dokupovať,
- má vodorovný podávač spodnej nite s priehľadným krytom, takže vidím, ako sa mi míňa niť,
- je toho ešte strašne veľa, postupne prelúskam návod a vyskúšam, čo sa bude dať.
Stroj stál strašné peniaze, budem sa ho preto snažiť využiť čo najviac a čo najlepšie. Ak sa sem-tam niečo zvlášť vydarí, určite sa nezabudnem pochváliť.

Prajem krásny večer všetkým!
Vierka

3 komentáre:

  1. Tak to je skvelý stroj! Neviem, čo by som ja na takom vedela šiť :-)))
    Ten môj je už tiež 30 ročný a vypovedáva službu.
    A ešte k minulému príspevku: Super úroda! Vierka, obdivujem takýchto zanietených záhradkárov, určite je to výborný pocit v januári mať vlastnú čerstvú zeleninku.
    Pekné chvíle pri lúskaní návodu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela! Návod pomaly lúskam a stroj testujem. Je to trochu nezvyk po mechanickom stroji prejsť na takýto elektronický. Teším sa, až sa naučím tie gombíkové dierky, mám v pláne pošiť nejaké obliečky na vankúše a naučiť sa aspoň základom patchworku.
      K tomu záhradkáreniu: ono to nebude ani tak zanietením, ako počasím – už minulý rok sme v januári zberali zeleninu, tak sme opäť niečo ponechávali na záhonoch. U nás ešte túto zimu ani poriadne nemrzlo, uvidíme, čím ešte prekvapia ďalšie dni a február :-)

      Odstrániť