štvrtok 12. marca 2015

Okolo roku 1930





… nebola ešte televízia, tobôž nie internet. A tak mali naše staré mamy ďaleko viac času na tvorenie. Napríklad moja okrem množstva ďalších kúskov vytvorila túto výšivku. Vraj sa takýmito plachtami kedysi zastieľali postele a okraj s bohatou ozdobou visel cez predné čelo postelí. Častejšie bývali z konopného plátna, i tu a tu na blogu mám nafotené, ale toto je z jemného bavlneného. Keď som bola malá, pamätám si, že moja mama týmto zakrývala starý šijací stroj. Ja už mám výšivku odloženú len na pamiatku. Rada ju ale z času na čas vezmem do rúk, poobdivujem a som hrdá na to, aká bola stará mama šikovná — a tak trochu jej závidím výborný zrak — schválne som to odmerala: na dĺžku jedného centimetra pripadá deväť krížikov!













Minule som sľúbila, že zdokumentujem i moje pokusy s klíčiacou miskou. Nefotila som celý postup, stačí si do vyhľadávania zadať slovíčko „nakličovanie“ a máte kopu užitočných odkazov a cenných rád. I ja som si čo-to najskôr preštudovala a začala som so semienkami munga, ktoré spoľahlivo naklíčia a sú aj veľmi chutné. Skutočne, jednu misku sme vyzobali včera len tak a časťou posypali porcie cestovinovo-zeleninového šalátu — a toto je stav v ďalšej miske na tretí deň ráno. Vraj sa dajú klíčky ešte zo dva dni uchovať v chladničke, ale nepredpokladám, že bude čo uchovávať. Večer sa chystám piecť koláč z lístkového cesta s vajíčkami a so slaninkou, tak si myslím, že tú menej zdravú slaninu bude celkom vhodné na koláči vyvážiť zdravými klíčkami :-)






Majte sa krásne, buďte zdraví a spokojní!
Vierka.



9 komentárov:

  1. Oj, Vierka, to je skutočný poklad! Stará mama sa teda narobila na výšivke.
    Naklíčené mungo vyzerá dobre, pekne si ho aj odfotila. Musím vyskúšať aj ja. Ale jesť to budem sama, môj manžel na také nie je.
    A dobre urobíš, ak odfotíš aj koláč :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daniela, tie klíčky z munga chutia ako hrášok - možno to zachutí aj tvojmu mužovi - u nás to dokonca jedla i mladšia dcéra a do tej len tak hocičo nedostanem :-)
      Klíčky sa vraj môžu pridať i do hocakej zeleninovej polievky, ale myslím, že je to škoda tepelne spracovávať, keď sú chutné takto za čerstva.
      Koláč som upiekla, odfotila, už je aj po ňom - na blogu ho nabudúce spomeniem.
      Pekný večer ti prajem!

      Odstrániť
  2. Vierka, výšivka je prekrásna.
    A tie klíčky vypadajú tiež úžasne. Ešte som to nejedla, ale musím skúsiť. Semienka si kúpila v tej Babičkinej záhrade?? Normálne to asi nedostať.
    Maj sa krásne. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Danka! Ďakujem za pochvalu.
      V Babičkinej záhrade som kúpila na klíčenie jačmeň a zmes semien, majú tam ozaj pestrý výber. Mungo som kúipila v Kauflande, myslím, že je to bežne dostať v supermarketoch - dá sa použiť buď na nakličovanie alebo aj priamo na varenie ako ostatné strukoviny. Vyskúšaj, je to ozaj chutné. Ja skúsim naklíčiť zasa po víkende ďalšie semienka, dám potom vedieť, ako som dopadla :-)
      Pekný večer!

      Odstrániť
  3. Ta vysivka je nadherna...tiez obdivujem tie sikovne ruky, co mali nase babicky :-) Klicky munga robime aj my...su super, moja mala ich papa lyzickou ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, Katka, i nám klíčky zachutili – už sa nakličujú ďalšie. Babičkovské výšivky a iné výtvory milujem, nemenila by som ich za žiadny super dizajn dnešnej doby. Nevravím, že sa mi i také veci nepáčia, ale ja mám radšej starinky :-)

      Odstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milá Vierka, ,ta výšivka po babičce je překrásná, nemohu se vynadívat! Také miluji tyto věci, jsou pro mě velmi vzácné!A taky je sbírám.Jinak mungo máme doma dost často, chutná celé rodině. moc zdravím! Elli

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Elli, ja sa zas neviem vynadívať na spústu krásnych vecí, ktoré si vyrobila – ty i tvoj manžel. Objavila som tvoj blog až včera, ale chystám sa ho poriadne preštudovať :-)
      Krásny deň!

      Odstrániť