streda 24. júna 2015

Štyri hádanky


… alebo s foťákom po záhrade. Resp. po záhradkách, doma i na chalupe.


 


V nedeľu na chalupe sme mali toľko práce, že sa k foteniu dostala iba Evička. Aj tá odfotila iba opravu susedovie steny a prvý košík čerešní. Potom už pomáhala so zaváraním.




 

Ja som si dnes vyšla na olovrant do záhrady – posledné jahôdky, prvé maliny a naše čerešne, napoleomky, ktoré sa už tu na blogu vyskytli (v podobe konárov tak obsypaných kvetmi, až pripomínali orgován).

















Nazrela som aj do skleníka. Tam sa ešte niet na čom napásť, prvý šalát už je pojedený, ďalší ešte len rastie, kalerábikom ešte pár centimetrov chýba, prvé rajčiny budú snáď o týždeň, keď sa bude slniečko snažiť.
Mám tu i jednu „experimentálnu“ rastlinu. Keď nám raz v klíčiacej miske ostali nepojedené naklíčené fazuľky azuki, zahrnuli sme ich v skleníku do zeme. Rastú, kvitnú na žlto, už sa začínajú objavovať i prvé struky.


Fazuľka azuki


Divoká rajčina zo samovýsevu

A teraz tie hádanky. Budete poznať nasledujúce rastlinky?

Hádanka prvá, myslím že najjednoduchšia. Vyzerá skoro ako hrach, ale nie je hrach. Čo je to?








Hádanka druhá. Jemnučký výrazne voňajúci kríček, pomaly sa zo záhrad vytráca, poznali by ho skôr naše staré mamy. Viete aspoň ľudový názov?






Hádanka tretia. Prezradím, že o tejto rastlinke sa už na mojom blogu písalo. Pestujem ju v kvetináči a tento rok som skúsila i v záhradke vo voľnej pôde (burinu som pred vami skryla pod list divozelu :-))






Štvrtá, posledná „súťažná“ rastlina. Budem rada, ak ju spoznáte a ešte radšej, ako mi poradíte nejako know-how, ako sa o ňu starať :-)







Túto poznáte určite. O týždeň sa už bude opekať na grile :-)




Asi sa čudujete, čo tu teraz robia jablká. Je to skorá jabloň Discovery,  je menšia ako ja a obsypaná plodmi, koncom júla budú zrelé, ak sa teda pod tou ťarchou nepoláme.





Na jablká ale ešte radšej nechcem myslieť, lebo mi to evokuje jeseň, no a po tom teda ešte vôbec netúžim. Zatiaľ si chceme užívať leto a teplo. Slniečko sa po krátkej pauze zasa vracia, tak hybaj von, na čerstvý vzduch :-)
Majte sa krásne!
Vierka.









4 komentáre:

  1. Vierka, ja som spoznala iba bôb :-((((
    Chcem ti len povedať, že to máš nádherné v záhrade, ale som veľmi prekvapená, ako to u vás rýchlo rastie. Keď pozriem z okna, vidím susede do záhrady, a tá je o inom ako ja, a nič jej tam nevidím, fazuľa len uviazaná k paliciam, hrach začína vytŕčať prvé kvietky, len pár okrasných kvetov kvitne. Aj teraz ju vidím , ako sa snaží, ale proste tu nedopestuje nikdy to, čo ty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Daniela, tie ďalšie rastlinky sú palina abrotanová (božie drievko), zázvor a podzemnica olejná :-)
      No, s tým, že je u vás všetko neskôr, žiaľ, nič nenarobíš, je to predsa o kus severnejšie a aj väčšia nadmorská výška. Ale vy máte zasa iné, čo tu niet :-)
      Maj sa krásne! V.

      Odstrániť
  2. A ešte zázvor by to mohol byť. :) A to tretie mi pripomína krásenku, ale to nie je kríček, ale letnička, takže neviem. A to posledné mi je veľmi povedomé, ale neviem tiež. :):) Vierka, úroda sa teda javí bohatá. Vlastne už je. No a tá čerešňa, proste unikát. A dík za radu, ako na hlivu. Zdravím. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Danka, zázvor si uhádla! Krásenka má podobné lístky, ale toto je palina, božie drievko, ako je v názve, vetvičky zdrevnatejú. Posledné je podzemnica – lístky svojím tvarom pripomínajú jej plody, arašidy, ale či nejaké dopestujem, to je vo hviezdach :-)
      S tou úrodou máš pravdu, zdá sa mi, že tento rok je všetkého akosi veľa, škoda, že to nie je rovnomernejšie, ale neovplyvníme to, treba sa tešiť, že je. Aj keď je s tým i kopa práce.
      Pekný večer – a pri mojom tempe písania, hádam aj celý pekný týždeň :-)

      Odstrániť