utorok 2. októbra 2018

Domáci kefír



Chlebový kvások u mňa zahynie dosť často, ale kefírové zrná, tie ma ešte nesklamali. Mám ich od známej už vyše dvoch rokov a vyrábajú kefír jedna radosť. A vôbec to nie je žiadna veda.
Stačí čerstvé mlieko a zopár kefírových zŕn a telo sa vám za túto zdravú pochúťku poďakuje.




Mlieko by samozrejme bolo lepšie priamo od kravičky. Žiadnu ale nemám poruke, ani mliečny automat, postačí i mlieko s najnižšou dobou trvanlivosti z obchodu, nie to ultravysoko zohriate.
Vložíme do pohára niekoľko kefírových zŕn a zalejeme mliekom. Necháme stáť na kuchynskej linke deň-dva, podľa teploty. Nič viac netreba k tomu, aby vznikol zdravý a chutný kefír.




Potom už stačí len obsah pohára vyliať na takéto redšie plastové sito, trochu obsahu pomôcť stierkou.



Zrná ostanú na site, prepláchneme ich čistou vodou…





… a opäť vložíme do pohára a zalejeme mliekom.  Tento cyklus je prakticky nekonečný. Keď zrovna nemáme chuť na kefír, zalejeme zrná trochou mlieka a odložíme do chladničky.
Nestáva sa mi to často, väčšinou kefír vypijeme a ak nie, využijem ho do smoothie alebo namiesto mlieka do nejakého koláča.



Aby som nezabudla — kefírové zrná nielen prežívajú, ale i rastú, po čase budete mať i na rozdávanie a propagovanie kefíru medzi známymi.
Ak by mal niekto o ne záujem a chcel skúsiť vyrobiť vlastný kefír, i ja vám môžem nejaké poskytnúť, pokojne dajte vedieť, rada sa o ne podelím.

A už len malá ochutnávka budúceho príspevku.
Dnes som začala, zatiaľ neprezradím čo, ukážem Vám to o pár dní a dozviete sa i o mojich zvláštnych ihliciach, bez ktorých si už pletenie neviem predstaviť.
Dovtedy si užívajte každý deň ako sa len najlepšie dá!
Vierka.










5 komentárov:

  1. Priznám sa, že som doposiaľ o kefírových zrnách nepočula, ale znie a hlavne to vyzerá výborne. Kefír mám rada a domáci je isto lepší, ako ten kúpený...
    Aj háčkovanie vyzerá zaujímavo...
    Prajem pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Aďka, ďakujem za komentár. Domáci kefír je veru výborný, je taký pikantnejší než z obchodu a dá sa využiť na veľa spôsobov, ja ho najradšej pijem len tak alebo pridávam do niektorých smoothie.
      Na obrázku sa nejedná o háčkovanie, ale pletenie, ak ťa to zaujíma, nazri na najnovší príspevok.

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Vierka, voľakedy dávno, som tiež mala nejaké zrnká ale už si nepamätám či to boli kefírové, veľmi mi ten nápoj chutil ale potom som sa o ne nestarala a prišla som o ne. Bol by asi problém poslať ich že? Ja by som ti zaplatila všetky náklady. Som zvedavá, čo to vytváraš, určite niečo zaujímavé a pekné. Nech sa ti darí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evi, napíš mi na vierkastc@gmail.com, dohodneme sa - napíš mi svoju adresu a ja ti zrná pošlem. Čo som vytvorila, som práve pred chvíľou uverejnila v najnovšom príspevku.
      Krásny dník!

      Odstrániť