pondelok 11. mája 2015

Príspevok biely




Tento týždeň budem mať času pomenej, ale ukážem aspoň fotky z uplynulých dní. Dnes to bude o bielych kvetinkách :-)

Biele narcisy sú moje najmilšie. Tieto sú skromné, maličké, kvitnú ako úplne posledné, keď už všetky žlté odkvitli. Pamätám si, že sme ich vždy mávali plnú záhradu. Vlastne si spomínam, že za môjho detstva boli žlté narcisy v záhradkách skôr raritou. Kupovali sa v kvetinárstvach k MDŽ, ale zo záhrad si pamätám práve tieto biele.




Ďalšia nenápadná kvetinka, bledavka. Ako som k nej prišla? Za humnom na priekope v tráve sa kedysi objavilo, ani neviem odkiaľ, zopár takýchto kvietkov. Rozhodla som sa, že si ich presadím do záhradky. Majú malé cibuľky a rozrastajú sa podobne ako modrice, do veľkých trsov. Cez deň sú žiarivo biele, keď zájde slniečko, zatvárajú sa. V podstate burina – ale pre mňa nádherná :-)























Toto je skalnička, neviem ani jej meno. Jej prednosťou je, že kvitne pomerne skoro a veľmi dlho. A tiež sa rýchlo rozrastá.




A na záver biely orgován. Veľmi som sa naň tešila. Dostala som ho kedysi od kamarátky a vysadila na ulicu okolo plota. Vedľa nás je však obchod a snaživí „záhradníci“ mi ho asi pred dvoma rokmi zlikvidovali. Našťastie, orgován je nezmar a tak z koreňov povyháňal a robí radosť. 






 
 

Tak, ja sa idem pustiť do práce, vy sa pokochajte – a píšte. Aj keď by som sama nestihla nič nafotiť či vytvoriť, na vaše príspevky si vždy rada čas nájdem! Majte sa krásne,
Vierka.


6 komentárov:

  1. Ahoj Věruško, narcisky a ty druhé bílé kytičky mám taky a moc se mi líbí. i když ty druhé nemám tak pěkně rozrostlé.
    Bílý šeřík je překrásný, ten už jsem u nás dlouho nikde neviděla. Já si zasadila růžovofialkový, ale zatím nekvetl, počítám tak příští rok- to ho budu mít tři roky.
    Jsem moc zvědavá jak dopadnou banánové pokusy.
    Měj se krásně. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Janka, banán sa zatiaľ spamätáva zo zmeny prostredia, no veď uvidíme časom, či z neho niečo bude :-)
      Ďakujem za návštevu, nech sa ti darí! Krásny deň, v.

      Odstrániť
  2. Presne tak, Vierka, kedysi v záhradkách boli iba tieto biele skromné narcisy. Teraz ich už vidieť málo a pritom sú nádherné. Aj tá tvoja "burina" sa mi páči, z každej prechádzky do prírody si donesiem nejaký burinový kvietok a teším sa z neho. Nevymenila by som ho za žiadnu umelo vypestovanú ružu z kvetinárstva.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daniela, jasné, tie z našej prírody sú naj - už teraz sa teším na nádherné trsy margarétok a na tmavomodrú lúčnu šalviu, čo rozkvitnú čochvíľa v sade pri chalupe - tam aj s kosením vždy počkáme, až sa z nich potešíme, takže to tam teraz vyzerá ako na lúke :-)
      Maj sa krásne, v.

      Odstrániť
  3. Vierka, no krásne sú všetky kvietky, ale tá bledavka je nádherná. :) Pá. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, zistila som dnes dokonca o tej bledavke jednu zaujímavosť, bude o tom v nasledujúcom príspevku. Zatiaľ ahoj a krásny deň, v.

      Odstrániť